پیزوالکتریک

اولین سایت تخصصی مواد پیزوالکتریک و کاربردهای آن به زبان فارسی

پیزوالکتریک

اولین سایت تخصصی مواد پیزوالکتریک و کاربردهای آن به زبان فارسی

یازدهمین همایش بین المللی سواحل، بنادر و سازه های دریایی


یازدهمین همایش بین المللی سواحل، بنادر و سازه های دریایی
3 لغایت 5 آذر ماه 1393
هتل المپیک - تهران
http://icopmas.pmo.ir/fa/pages/default.aspx
شعار همایش: "نواحی ساحلی، فرصتها و چالشها"


مهلت ارسال چکیده مبسوط

20 مرداد 1393

مهلت ثبت نام در همایش

1 آذر 1393

ارزیابی چکیده مقالات و اعلام اسامی مقالات پذیرفته شده

8 شهریور 1393

تاریخ برگزاری همایش

3 لغایت 5 آذر 1393

تولید برق از مولد پیزوالکتریک

در دنیای امروز، انرژی به یکی از مهمترین ارکان در زندگی روزمره تبدیل شده و برای تولید انرژی هر روزه روش های نوینی ابداع میشه. در این بین مواد پیزوالکتریک با داشتن قابلیت تبدیل نیروی مکانیکی به انرژی الکتریکی از اهمیت بالایی برخوردار هستند که مطمئنا در آینده بیشتر از آنها خواهید شنید. در این پست به چندین ایده که برای تولید برق از مواد پیزوالکتریک ارائه شده، اشاره می شود.





تولید برق از جاده ها و سیستم های ریلی

با به کار گیری ژنراتورهای پیزوالکتریک در زیر آسفالت جاده ها و باند های فرود و نیز ریل ها می توان از یک نیروگاه برق بزرگ به وسعت کیلومترها راه های کشور بهره برداری کرد. طبق براوردها با استفاده از پیزوژنراتور به هم پیوسته به طول یک کیلومتر در یک آزاد راه، چهارصد کیلووات برق تولید خواهد شد. باید در نظر داشت که قطعات پیزوالکتریک هزینه تولید نسبتا بالایی دارند اما در تقابل با دیگر روشهای تولید برق به هیچ وجه بآلودگی محیطی ایجاد نمی کنند.
برای اطلاعات بیشتر به سایت مراجعه کنید:
http://www.gizmag.com/piezoelectric-road-harvests-traffic-energy-to-generate-electricity/10568/

برقصید تا دنیا را نجات دهید!!!


این شعار یکی از کلوب های لندن است که در حدود 60% از انرژی مورد نیاز خود را از پیزوژنراتورهای نصب شده در زیر استیج تولید می کند. جالب است که در ایران مکان های پر رفت و آمد بسیاری همانند پاساژها و فروشگاه های بزرگ هستند که می توانند از این فناوری برای تولید انرژی مورد نیازشان بهره ببرند.


برای کسب اطلاعات بیشتر:
http://inhabitat.com/green-a-go-go-at-londons-first-eco-disco/


درخت پیزوالکتریک

یکی از ایده های جالب در زمینه تولید برق بوسیله پیزوالکتریک، استفاده از انرژی باد می باشد. بدین ترتیب قطعات انعطاف پذیر پیزوالکتریک که به جای برگ بر روی یک سازه ی فلزی شبیه به درخت چسبانده شده، بوسیله ی باد به لرزش در آمده و انرژی الکتریکی تولید می نمایند. همچنین مواد پیزوالکتریک قادر می باشند تا تغییرات انرژِی گرمایی را به انرژی الکتریکی تبدیل نمایند. برگ ها و شاخه ها در زیر نور آفتاب گرم میشوند و از طرفی ریشه در خاک میباشد و دمای پایین تری دارد. پس از این اختلاف دما نیز می توان برای تولید برق بهره برد.
کمپانی Solar Botanic قصد دارد تا با ساخت یک پارک متشکل از تعداد زیادی از این درختان مصنوعی به تولید انرژی سبز اقدام نماید.
http://www.thenewecologist.com/2010/12/piezoelectric-tree-a-simple-way-to-create-electricity/


آیا شما باطری آینده خواهید بود؟

اگر سه گانه ی ماتریکس را تماشا کرده باشید می بینید که یکی از ایده های تولید انرژی در آینده بدن انسان است. بدن انسان همواره در تحرک است و و عضلاتی همچون قلب هیچگاه تا لحظه مرگ از کار باز نمی ایستند.
یکی از ایده هایی که می توان گفت تقریبا عملی شده است و ممکن است تا چندی دیگر به تولید انبوه برسد استفاده از پیزوژنراتور در کفش های معمولی است. بوسیله تغییرات فشار وارد شده به قطعه پیزوالکتریک موجود در پاشنه کفش، آن را قادر می سازید تا انرژی الکتریکی تولید نماید. شماتیک این طرح در شکل زیر به نمایش در آمده است.




شما چه ایده ای دارید؟

فرآیند تولید سرامیک های پیزوالکتریک

تولید اغلب سرامیک های پیزوالکتریک توده ای با تهیه ی پودر آنها شروع می شود. پودر تولیدی سپس در اندازه و شکل مورد دلخواه پرس می شود. شکل خام تولیدی خشک و فرآوری گشته و از لحاظ مکانیکی سخت تر و پر دانسیته تر می شود. مهمترین فرآیندهایی که بر روی خواص و ویژگی های محصول تولیدی اثر می گذارند شامل: فرایند تولید پودر، فرآیند خشک کردن پودر و زینترینگ می شوند. مراحل بعدی انجام شده شامل: ماشین کاری، الکترونیک و قطب دار کردن (Poling) می شوند (قطب دار کردن یعنی: استفاده از یک میدان DC جریان برای جهت دهی به دی پل ها و القای خاصیت پیزوالکتریکی است)

 معمولی ترین روش برای تهیه ی پودر، مخلوط کردن اکسیدهای مورد نیازاست. در این فرآیند، پودر از مخلوط کردن نسبت های استوکیومتری مناسب از اکسیدهای تشکیل دهنده ی پیزوالکتریک بدست می آید.
برای نمونه برای تولید Lead Zirconiate titanate ) PZT ) ، اکسید سرب، اکسید تیتانیم و اکسید زیرکونیم، ترکیبات اصلی هستند. براساس کاربرد و استفاده ای که از پیزوالکتریک تولیدی می شود، انواع متنوعی از عناصر دوپ شونده نیز به مخلوط افزوده می شود. که این عناصر دوپ شده موجب ایجاد خواص مورد نظر ما می شوند. سرامیک های PZT به ندرت بدون استفاده از افزودنی های دوپ شونده تولید می شوند. استفاده از عناصر دوپ شونده موجب اصلاح برخی از خواص این نوع سرامیک ها می شوند.

 افزودنی های دوپ شونده ای که در موقعیت های A قرار می گیرند باعث کاهش ضریب اتلاف (dissipation factor) شده که این مسأله بر روی تولید گرما تأثیر می گذارد، اما باعث کاهش ضرایب پیزوالکتریسیته (Piezoelectric coefficients) می شود. به همین دلیل پیزوالکتریک های تولیدی با این افزودنی ها بیشتر در کاربردهای التراسونیک و با فرکانس بالا استفاده می شوند. افزودنی های دوپ شونده ای که در موقعیت های B قرار می گیرند، باعث افزایش ضرایب پیزوالکتریسیته می شوند اما همچنین موجب افزایش ثابت دی الکتریک شده که این مسأله زیان آور است. پیزوالکتریک های تولیدی با این افزودنی ها دوپ شونده، به عنوان محرک در کنترل کننده صدا- لرزش (control vibration and noise) ، عضله های خم کننده (benders)، کاربردهای موقعیت یابی نوری (optical positioning application) و ... استفاده می شوند.



مخلوط نمودن پودر اکسیدهای مورد استفاده در تولید سرامیک های پیزوالکتریک یک به دو روش انجام می شود که در زیر بیان شده اند.
1-روش سایش خشک با بال میل
2-روش سایش تر با بال میل
هر دو روش تر و خشک دارای مزایا و معایبی هستند. روش سایش تر با بال میل سریع تر از روش خشک است. به هر حال عیب روش تر اضافه شدن مرحله ای برای جداسازی مایع از پودر تولیدی است. متداول ترین روش تولید PZT ها از سایش تر با بال میل بهره می گیرد. در روش سایش تر پودر این سرامیک ها با بال میل، از اتانول به عنوان مایع و از زیرکونیای تکلیس شده به عنوان محیط سایش استفاده می شود. البته ممکن است به جای یک آسیاب معمولی از یک آسیاب ارتعاشی (Vibratory mill) استفاده شود. این فرآیند که توسط Herner ابداع شده خطر آلودگی پودر با اجزای جدا شده از گلوله ها و محیط سایش را کاهش می دهد همچنین محیط زیرکونیا به خاطر کاهش ریسک آلودگی استفاده می شود.
البته مرحله ی تکلیس نیز یکی از مراحل تعیین کننده در تولید سرامیک های PZT است. این مرحله موجب کامل شدن فرآیند تبلور گشته که فاز پرسکیت در این مرحله تشکیل می شود. اهداف این مرحله خارج شدن مواد آلی و فرار از مخلوط است و واکنش اکسیدهای موجود در مخلوط برای ایجاد ترکیبات فازی مناسب قبل از فرآیند تولید قطعه است. همچنین از اهداف دیگر این مرحله کاهش حجم شرینکیج و یکنواختی بهتر در طی زینترینگ و پس از آن است. پس از تکلیس، یک ماده ی چسبنده به پودر افزوده می شود و مخلوط شکل دهی می شود. شکل دهی قطعات ساده با روش پرس خشک در قالب و برای بدنه های پیچیده تر، روش های اکستروژن و ریخته گری دوغابی استفاده می شود. پس از آن اشکال تولیدی زینترینگ می شود ( در واقع بوسیله یک آون مواد چسبنده ی آن خارج شده و دنس می شود.)
مشکل عمده در زینترینگ سرامیک های PZT، فراریت Pbo در دمای 800 درجه سانتی گراد است برای به حداقل رساندن این مشکل، نمونه های PZT در حضور یک منبع سرب مانند PbZro3 زینتر می شوند و در داخل یک بوته ی ذوب بسته حرارت دهی می شوند. اشباع شدن اتمسفر محل زینتر کردن با PbO باعث به حداقل رسیدن اتلاف سرب از بدنه های PZT می شود. در این شرایط زینترینگ می تواند در دمای متنوعی بین 1200-1300 درجه سانتیگراد انجام شود. با وجود این تدابیر پیش بینی شده معمولاً اتلاف 2-3% در مقدار سرب اولیه صورت می گیرد.
پس از برش و ماشین کاری قطعه به شکل مناسب، الکترودها تعبیه می شود و یک میدان DC برای جهت دهی به قلمرو دی پل های داخل سرامیک پلی کریستال اعمال می شود. قطب دار کردن بوسیله ی جریان DC می تواند در دمای اتاق و یا در دماهای بالاتر انجام شود. البته این مسأله به ماده و ترکیب سرامیک بستگی دارد.
فرایند پلاریزاسیون تنها اندکی دی پل های موجود در سرامیک پلی کریستال را هم جهت می کند و نتیجه ی پلاریزاسیون پلی کریستال کمتر از حالتی است که سرامیک تک کریستال باشد. این تکنیک تولید دارای ابهامات زیادی است البته تعداد زیادی از روش های تولید دیگر وجود دارد که سرامیک های PZT با خواص و ریزساختار عالی تولید می کنند. یک مشکل بوجود آمده در این روش انحراف از حالت استوکیومتری است. این مشکل اغلب به خاطر وجود ناخالصی در مواد اولیه و اتلاف سرب از بدنه در طی فرآیند زینترینگ بوجود می آید. که باعث تغییر خواص PZT در اثر جانشینی های ناخواسته، می شود. به عنوان یک نتیجه، خواص الاستیک در اثر این مشکل می تواند 5% ، خواص پیزوالکتریک 10% و خواص دیک الکتریک 20 درصد ( با یک بچ ثابت) تغییر کنند.
همچنین، خواص دی الکتریک و پیزوالکتریک عمدتاً به علت عدم وجود یکنواختی کاهش پیدا می کنند (این عدم یکنواختی به خاطر هم زدن کم اتفاق می افتد). این مسأله هنگامی که اکسیدهای اصلی هم گون باشد مهم می باشد. در روش های توضیح داده شده در بالا، به هرحال، اجزای اصلی به صورت محلول جامد در آمده و این نشان داده شده است که مخلوط شدن هم گون محلول جامد هنگامی که این مسأله امکان نداشته باشد، مشکل است.
روش های دیگر برای تولید سرامیک های پیزوالکتریک به شرح زیراند:
1) فرآیند هیدروترمال (Hydrothermal Processing)
2) روش های هم رسوبی (coprecipitation methods)
همچنین این نکته قابل توجه است که توسعه ی وسیعی در زمینه ی فرآیندهای تولید پودر (Powder Processing)، شکل دهی و زینترینگ بوجود آمده است که نتیجه ی این توسعه ها، افزایش کاربرد سرامیک های پیزوالکتریک است.


منبع : راسخون

آشنایی با کوپلینگ در Ansys

اجرای کنترل ارتعاشات به کمک مدار شانت پیزوالکتریک در نرم افزار انسیس مرهون وجود قابلیت میدان­ های کوپله می­ باشد. تحلیل میدان­ های کوپله، تاثیرات متقابل دو یا چندین میدان مختلف بر روی هم را مورد بررسی قرار می­ دهد. تحلیل پیزوالکتریک، تقابلی میان میدان مکانیکی و الکتریکی(البته به طور کل مواد پیزوالکتریک قابلیت کوپله بین میدان ­های الکتریکی، گرمایی و مکانیکی دارا می ­باشند) ایجاد می­ کند و قادر است تا ولتاژ حاصل از جابجایی وارده و یا باالعکس را محاسبه نماید.


المان­ های مورد استفاده برای مدلسازی پیزوالکتریک در انسیس

تحلیل­ های ممکن برای پیزوالکتریک(که فقط در انسیس مکانیکال و مولتی فیزیک ممکن است) عبارتند از استاتیک، مودال، هارمونیک، و گذرا. برای تحلیل پیزوالکتریک بایستی یکی از المان­ های زیر انتخاب شوند.


PLANE13

KEYOPT(1) = 7 coupled-field quadrilateral solid

SOLID5

KEYOPT(1) = 0 or 3 coupled-field brick

SOLID98

KEYOPT(1) = 0 or 3 coupled-field tetrahedron

PLANE223

KEYOPT(1) = 1001, coupled-field 8-node quadrilateral

SOLID226

KEYOPT(1) = 1001, coupled-field 20-node brick

SOLID227

KEYOPT(1) = 1001, coupled-field 10-node tetrahedron



تنظیمات KEYOPT موجب فعال شدن درجات آزادی پیزوالکتریک می­ شوند(جابجایی و ولتاژ). برای المان­ های SOLID5 و SOLID98، KEYOPT(1)=3 فقط تنظیمات پیزوالکتریک را فعال می­ کند. کنترل تنظیمات حل برای پیزوالکتریک به صورت خودکار نمی ­باشد و بایستی با استفاده از دستور SOLCONTROL، تنظیمات مورد نظر تعیین شوند. برای تغییر شکل ­های بزرگ بایستی از تحلیل غیر خطی پیزوالکتریک استفاده شود.


برای تعریف ضرایب و مشخصات مکانیکی و الکتریکی پیزوالکتریک می ­توان علاوه بر استفاده از رابط گرافیکی نرم افزار، از دستور TB نیز استفاده نمود. المان مورد استفاده برای ساختن مدل پیزوالکتریک solid5 در نظر گرفته شده است. solid5  المان 8 نقطه ­ای با حداکثر شش درجه آزادی در هر نقطه است. تنظیمات موجود برای این المان به کمک دستور KEYOPT   به شکل زیر قابل اعمال است.



UX, UY, UZ, TEMP, VOLT, MAG if KEYOPT (1) = 0

TEMP, VOLT, MAG if KEYOPT (1) = 1

UX, UY, UZ if KEYOPT (1) = 2

TEMP if KEYOPT (1) = 8

VOLT if KEYOPT (1) = 9

MAG if KEYOPT (1) = 10


حال می توان قطعه پیزوالکتریک را با استفاده از دستورات زیر پدید آورد.


ET,1,5 ! 8-node solid with all DOF, used for piezoceramic transducer

MP,DENS,1,7730 ! Density of piezoceramic

MP,PERX,1,8.7969E-9 ! Permittivity of piezoceramic

MP,PERY,1,8.7969E-9

MP,PERZ,1,8.7969E-9

TB,PIEZ,1 ! Piezoelectric "e" matrix of

TBDATA,3,-6.1

TBDATA,6,-6.1

TBDATA,9,15.7

TB,ANEL,1 ! Stiffness "c" matrix of piezoceramic

TBDATA,1,12.8E10,6.8E10,6.6E10

TBDATA,7,12.8E10,6.6E10

TBDATA,12,11.0E10

TBDATA,16,2.1E10

TBDATA,19,2.1E10

TBDATA,21,2.1E10


در شکل زیر یک مدل تیر مرکب آلومینیومی به همراه وصله­ ی پیزوالکتریک نشان داده شده است.


برای اطلاعات بیشتر از طریق قسمت نظرات اقدام کنید.

مدل ساختاری مواد پیزوالکتریک


با تلفیق انرژی پتانسیل الکتریکی و بسط انرژی کرنشی، انرژی پتانسیل کل برای ماده ­ی پیزوالکتریک بدست می­ آید، که می‌توان از آن، به معادلات ساختاری پیزوالکتریک دست یافت.



توضیحات بیشتر را در ادامه مطلب بخوانید.
ادامه مطلب ...